Всичко за катализаторите

Катализатор - принцип на действие

Основната задача на атомобилния катализатор е да превърне отровните газаове в безвредни за околната среда, а именно: CO в CO2, азотните оксиди в свободни азоти и въглеводородите в CO2 и вода.

Катализаторът за коли представлява една или няколко керамични или метални пити, които са изградени от многобройни кутийки с дебелина на стените от 0,2 мм. поместени в цилиндър от висококачествена стомана. Съвременните катализатори се произвеждат от керамика на базата на елемента кордиерит, покрита с фин слой от благородни метали, които са ключови за протичането на химичния процес. Те са от групата на платината – Pt, Pd, Rh (платина, паладий, родий).

Автомобилния катализатор започва своята работа след достигане на минимум 200-250°C на „питата“. До достигане на тази температура той е не ефективен. Също за добрата работа на катализатора е нужно автомобила да е в изправност и горивната система да подава оптимална горивна смес.

След различен период от време катализатора се задръства и става като „тапа”, което не се вижда отвън, но пък вдига сериозно разхода на гориво.

Възможно е да остане на мястото си ако не е запушен. Тогава няма да абсорбира отработените вещества. Запушването му обикновено е свързано не толкова с работата на мотора, колкото със съдържанието на отработените газове. Образуването на „тапа” показва, че колата гори масло, или че се използват некачествени горива и добавки към тях.

В редки случаи той се разпада в кожуха си от старост.

Обикновено се прибягва до отстраняване на катализатора, което обаче не бива да става току-така. След махането му колата в никакъв случай не би трябвало да има някакви проблеми.

Премахването на катализатора не трябва да се прави механично и устройството е добре да бъде заменено с резонаторно гърне, а не просто да се сложи парче тръба.

Важно при отстраняването на катализатора е запазването на всички фланцови сглобки. Изрязване с последвала заварка на не е препоръчително. Най-малкото, защото може да се наложи смяна на нещо друго в изпускателната система и е добре всичко по нея да е както трябва.

При монтиране на газова (или метанова) уредба катализатора задължително се маха, защото се запушва бързо. И пак ще трябва да се сменя или маха допълнително.

Ако сте отстранили катализатора, не го изхвърляйте! Обадете се на 0899968727 и ние ще го изкупим!

Автосервиз Мони Кар в гр. Варна ще ви предложи най-изгодната оферта за изкупуване на Вашият стар автомобилен катализатор

Какво Ви предлага:

Най-добра цена, на която ще бъде изкупен Вашият катализатор в град Варна

Обадете се - Ще Ви бъде отговорено на всички Ваши въпроси на тел. 0899968727 свързани с точната цена за катализатора !

Атрактивни цени за изкупуване на едро за партньори!!!

Специални условия за пунктове за вторични суровини, пункт за разглобяване на автомобили, авто сервизи или авто-морга. За големи количества автомобилни катализатори се предлагат атрактивни цени. Обадете се за да бъдат обсъдени вашите условия и количества за изготвяне на оферта.